Ez az oldal sütiket (cookie) használ, hogy javítani tudjuk a felhasználói élményt. Oldalunk használatával elfogadod a sütikre vonatkozó szabályzatunkat. This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Cookie Policy. Elfogadom
Termékek Menü

Miért tárold a tojásokat csúcsos oldallal lefelé?

Miért tárold a tojásokat csúcsos oldallal lefelé?

Te hogyan tárolod a tojásokat? Én majdnem 30 évig pakoltam őket a kerek oldalukkal lefelé, mire kiderült, hogy mindvégig rosszul csináltam.

Ha már közeleg a húsvét és úton útfélen tojásokon bukdácsolunk át, akkor gondoltam megosztom veletek a Fresh Eggs Daily csirke és tojás mániás amerikai oldal cikkét, ami részletesen elmagyarázza, hogy miért érdemes a tojásokat fejjel (azaz a csúcsos oldallal) lefelé tárolni.

Egyszer volt, hol nem volt... Amikor egy tojás formálódik a csirkében, akkor kialakul egy csúcsosabb és egy gömbölyűbb oldala. A tojás a csúcsos oldallal előre indul el kifelé, miközben ráadásul forog is. Épp mielőtt a tojást kipottyantaná, a csirke guggoláshoz hasonló pozícióba emelkedik, a tojás átfordul és a gömbölyűbb, nagyobb felületű oldalával landol a földön. Ezzel az esés erejét tompítja és csökkenti a repedés, törés esélyét.

A tojás gömbölyded oldalán belül van egy pici levegővel teli zsákocska, a légkamra. Az ebben található levegőt fogja a csibe belélegezni, amint a tüdeje kifejlődött, de még nem kelt ki a tojásból. Ahogy a tojás öregszik, ez a levegővel teli kis zsákocska egyre nagyobb lesz, ahogy a levegő beszivárog a tojáshéj pórusain és a nedvesség kifelé távozik. Ezért ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss tojás (1- 2 hetes) a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebben tojt úszik a felszínen (ekkor már nem javasolt a fogyasztása). Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen ott a hideg miatt a légkamra is kisebb, és kevésbé veszít vizet a tojás.A pórusok száma jóval több a tojás tompább végén, míg a csúcsos oldalon elenyészően kevés.

A kutikula a tojás héját kívülről tökéletesen egybefüggő, vízhatlan burokkal bevonó, áttetsző réteg, mely csak a gázok számára átjárható. Ez az első és legfontosabb, egyben áttörhetetlen védelmi vonal a kívülről veszélyeztető, fertőzést okozni képes mikroorganizmusok ellen. Tehát a tojáson lévő szennyeződést, ha már megszáradt, óvatosan kell eltávolítani, és az így megtisztított ép, egészséges tojást tároljuk csak, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne! Célszerű a tojást csak közvetlenül a fölhasználás előtt, megmosni.

 

 

Ahogy a levegő és a baktériumok bejutnak a tojásba a pórusokon át, először a tojásfehérjével érintkeznek, míg a sárgája nagyjából a tojás közepén marad, vékony protein szálakkal rögzítve. A tojásfehérje egy védő réteget képez a romlandóbb tojássárgája körül. Lúgossága miatt ugyanis a tojásfehérje megnehezíti a baktériumoknak, hogy elszaporodjanak a tojás belsejében. Azonban ahogy a tojás öregszik, a baktériumok egyre közelebb kerülnek a tápláló tojássárgájához, ahol aztán élnek, mint hal a vízben. Ha a tojást a csúcsos oldalával felfelé tároljuk és a légkamra kerül alulra, akkor ez a légkamra lassan emelkedni kezd felfelé, magával hurcolva a baktériumokat. Ez nem csak felgyorsítja a tojás öregedési folyamatát, állottabbá téve azt, mivel a tojássárgája teljes körbevonása a fehérjével védi meg a sárga részt a kiszáradástól, de emellett megnöveli annak az esélyét, hogy szalmonella vagy más baktériumok gyorsabban érjék el a szaporodásukhoz ideális közeget biztosító tojássárgáját. Emellett fennáll a veszélye annak is, hogy a légkamra megreped és megfertőzi a tojássárgáját valamilyen baktériummal.

 

 

Az által, hogy a tojást a csúcsos felével lefelé tároljuk, a légkamra a tojás felső részében marad. Emellett a tojásfehérje - ami több vizet tartalmaz és ahonnan a nedvesség elpárolog - a tojás tárolóban marad és nincs kitéve annyi levegőnek, mint a felső, tojástartóból kilógó rész, így tehát lassabban veszít nedvességet. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad és töltött tojás készítésekor szebb és könnyebben tölthető tojásokat kapunk. :)

Forrás:
Fresh Eggs Daily
Szamos Miklós

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus