Ez az oldal sütiket (cookie) használ, hogy javítani tudjuk a felhasználói élményt. Oldalunk használatával elfogadod a sütikre vonatkozó szabályzatunkat. This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Cookie Policy. Elfogadom

Miért tárold a tojásokat csúcsos oldallal lefelé?

Miért tárold a tojásokat csúcsos oldallal lefelé?

Te hogyan tárolod a tojásokat? Én majdnem 30 évig pakoltam őket a kerek oldalukkal lefelé, mire kiderült, hogy mindvégig rosszul csináltam.

Ha már közeleg a húsvét és úton útfélen tojásokon bukdácsolunk át, akkor gondoltam megosztom veletek a Fresh Eggs Daily csirke és tojás mániás amerikai oldal cikkét, ami részletesen elmagyarázza, hogy miért érdemes a tojásokat fejjel (azaz a csúcsos oldallal) lefelé tárolni.

Egyszer volt, hol nem volt... Amikor egy tojás formálódik a csirkében, akkor kialakul egy csúcsosabb és egy gömbölyűbb oldala. A tojás a csúcsos oldallal előre indul el kifelé, miközben ráadásul forog is. Épp mielőtt a tojást kipottyantaná, a csirke guggoláshoz hasonló pozícióba emelkedik, a tojás átfordul és a gömbölyűbb, nagyobb felületű oldalával landol a földön. Ezzel az esés erejét tompítja és csökkenti a repedés, törés esélyét.

A tojás gömbölyded oldalán belül van egy pici levegővel teli zsákocska, a légkamra. Az ebben található levegőt fogja a csibe belélegezni, amint a tüdeje kifejlődött, de még nem kelt ki a tojásból. Ahogy a tojás öregszik, ez a levegővel teli kis zsákocska egyre nagyobb lesz, ahogy a levegő beszivárog a tojáshéj pórusain és a nedvesség kifelé távozik. Ezért ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss tojás (1- 2 hetes) a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebben tojt úszik a felszínen (ekkor már nem javasolt a fogyasztása). Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen ott a hideg miatt a légkamra is kisebb, és kevésbé veszít vizet a tojás.A pórusok száma jóval több a tojás tompább végén, míg a csúcsos oldalon elenyészően kevés.

A kutikula a tojás héját kívülről tökéletesen egybefüggő, vízhatlan burokkal bevonó, áttetsző réteg, mely csak a gázok számára átjárható. Ez az első és legfontosabb, egyben áttörhetetlen védelmi vonal a kívülről veszélyeztető, fertőzést okozni képes mikroorganizmusok ellen. Tehát a tojáson lévő szennyeződést, ha már megszáradt, óvatosan kell eltávolítani, és az így megtisztított ép, egészséges tojást tároljuk csak, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne! Célszerű a tojást csak közvetlenül a fölhasználás előtt, megmosni.

 

 

Ahogy a levegő és a baktériumok bejutnak a tojásba a pórusokon át, először a tojásfehérjével érintkeznek, míg a sárgája nagyjából a tojás közepén marad, vékony protein szálakkal rögzítve. A tojásfehérje egy védő réteget képez a romlandóbb tojássárgája körül. Lúgossága miatt ugyanis a tojásfehérje megnehezíti a baktériumoknak, hogy elszaporodjanak a tojás belsejében. Azonban ahogy a tojás öregszik, a baktériumok egyre közelebb kerülnek a tápláló tojássárgájához, ahol aztán élnek, mint hal a vízben. Ha a tojást a csúcsos oldalával felfelé tároljuk és a légkamra kerül alulra, akkor ez a légkamra lassan emelkedni kezd felfelé, magával hurcolva a baktériumokat. Ez nem csak felgyorsítja a tojás öregedési folyamatát, állottabbá téve azt, mivel a tojássárgája teljes körbevonása a fehérjével védi meg a sárga részt a kiszáradástól, de emellett megnöveli annak az esélyét, hogy szalmonella vagy más baktériumok gyorsabban érjék el a szaporodásukhoz ideális közeget biztosító tojássárgáját. Emellett fennáll a veszélye annak is, hogy a légkamra megreped és megfertőzi a tojássárgáját valamilyen baktériummal.

 

 

Az által, hogy a tojást a csúcsos felével lefelé tároljuk, a légkamra a tojás felső részében marad. Emellett a tojásfehérje - ami több vizet tartalmaz és ahonnan a nedvesség elpárolog - a tojás tárolóban marad és nincs kitéve annyi levegőnek, mint a felső, tojástartóból kilógó rész, így tehát lassabban veszít nedvességet. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad és töltött tojás készítésekor szebb és könnyebben tölthető tojásokat kapunk. :)

Forrás:
Fresh Eggs Daily
Szamos Miklós

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus

Keresés